Choď na obsah Choď na menu
 


Rozvedený rodič a ne-nárok na daňový bonus

 

     Som rozvedený. S bývalou manželkou a dieťaťom nežijem v spoločnej domácnosti – dieťa bolo zverené do opatery matky. Bývalá manželka sa znova vydala, momentálne je na materskej dovolenke, poberá rodičovský príspevok – príjem oslobodený od dane z príjmov. Bývalá manželka si však nemôže uplatniť daňový bonus, pretože nedosahuje zdaniteĺné príjmy – a ostane to tak počas jej celej materskej dovolenky (teda predpokladám že niekoľko rokov).

 
     Podľa § 33 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy podľa § 6 vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6, môže si uplatňiť daňový bonus mesačne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom.
 
     Ak by som trvale s bývalou manželkou a dieťaťom naďalej žil a spoločne uhrádzal náklady na svoje potreby (§ 115 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov), mohol by som si nárok na daňový bonus uplatniť.
 
     Aj keď je to moje vlastné dieťa, riadne si plním vyživovaciu povinnosť, dieťa sa u mňa zdržiava takmer 1/3 každého mesiaca (samozrejmé sú rôzne aktivity na zatraktívnenie času, ktorý spolu trávime), oficiálne žije v spoločnej domácnosti s matkou, jej novým manželom a novonarodeným dieťaťom.
 
     Vyživované dieťa však nežijúce so mnou v spoločnej domácnosti a tak jednoducho nemám nárok na to, aby som sa ako rodič podieľal aj na určitých benefitoch zo strany štátu.
 
     Ale – nárok predsa len niekto má – ten niekto si dieťa nebrával od ½ roka jeho veku, neživil, ho, netrávil s ním roky jeho rastu a vývoja – ale zo zákona je v podstate kompetentnejším ako jeho vlastný otec – nový partner bývalej manželky. Pre neho je daňový bonus pripravený - môže si ho veselo uplatňovať – kedže moje dieťa s ním žije v ich spoločnej domácnosti. Že na moje dieťa neprispieva? Že sa takpovediac "pripojil" do ich spoločnej domácnosti len prednedávnom? Že si vzal moju bývalú manželku a má s ňou svoje vlastné dieťa, na ktoré si taktiež môže uplatňovať daný bonus? Zákon hovorí jasne – who is who. Každopádne je len jedným z mnohých ustanovení, ktoré diskriminujú jedného z rodičov dieťaťa.
 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.